VIIMEINEN PALVELUS -verkkopalvelun toteutus

Lemmikkieläinten eutanasia on usein raskas prosessi – Lemmikkieläimen viimeiset hetket vietetään eläinlääkäriklinikalla vieraassa ja usein eläimelle stressaavassa ympäristössä. Tämän jälkeen surun murtama lemmikin omistaja siirtyy kassalle, jossa selvitellään mahdollinen tuhkaus, uurna, kuljetus ja tietenkin maksut. Eläinlääkäri Jaakko Väyrysen mielestä tämä prosessi kaipasi inhimillisyyttä ja hän otti meihin yhteyttä verkkopalvelu-ideansa kanssa.

Jaakon visio oli tehdä verkkopalvelu, jossa eläinlääkäri varataan kotikäynnille ja kaikki valinnat maksuineen hoidetaan etukäteen. Kun sovittu aika koittaa, niin lemmikki saa pötkötellä lempipaikassaan ja omistaja voi keskittyä rakkaan lemmikkinsä viimeisiin hetkiin, miettimättä enää järjestelyjä ja maksuja.

Palvelun nimeksi Jaakko oli valinnut Viimeinen Palvelus – https://viimeinenpalvelus.fi.

frontpage

Verkkopalvelun ensimmäinen versio

Palvelun toteutimme yhteistyössä Valokki Design -yrityksen kanssa. Heiltä tuli graafiset suunnitelmat, teksti ja paljon käyttöliittymään liittyviä asioita. Meiltä tekninen toteutus kokonaisuudessaan. Ominaisuuksiin kuuluivat mm.

  • Eläinlääkäreiden kalenterihallinta ja profiilit
  • Tuhkaamoiden profiilin ja tuotteiden hallintanäkymät
  • Google Maps palvelujen kautta laskettavat etäisyydet ja matka-ajat
  • Tilausten ilmoittaminen eläinlääkäreille SMS-viesteillä
  • Tilauksen maksu PayTrail palvelun kautta
  • Tilitoimistolle omat tunnukset raporttinäkymiin ALV-erittelyineen
  • Admin näkymät palvelun ylläpitoon

Mutkikkain osuus ehkä oli kalenterin sovittaminen matka-aikoihin. Järjestelmä haki tilaajan ilmoittaman osoitteen perusteella alueen eläinlääkärit ja eläinlääkärin osoitteen väliset matkat käyttäen Googlen karttapalveluja. Pelkät kilometrit eivät riittäneet, sillä eläinlääkäri pystyttiin näyttämään vapaana vain mikäli hänen kalenteriinsa mahtui toimenpideajan lisäksi myös meno-paluu-matka. Jälleen luotettiin Googlen karttojen arvioimiin matka-aikoihin. Useampi rivi koodia täytyi kirjoittaa, sillä jos alueella on 5 eläinlääkäriä, niin jokaisella on luonnollisesti eri matka-ajat ja kalenterit – ja äkkiseltään vapaalta näyttänyt eläinlääkäri ei ollutkaan vapaana, kun matkoihin menisi liikaa aikaa. Googlen karttapalvelujen ja kalenterin ohjelmointiin tuli kyllä rutkasti kokemusta.

Verkkopalvelun päivittäminen

Kun palvelun julkaisusta oli kulunut yli vuosi, niin meihin otettiin jälleen yhteyttä isomman päivitystoiveen myötä. Pieniä päivityksiä oltiin tietenkin tuona aikana tehty, muttan nyt palvelusta oli kertynyt jo rutkasti kokemusta ja arvokkaita palautteita, joiden perusteella haluttiin isompaa remonttia. Nyt oli tarkoitus tehdä palvelusta käyttäjille joustavampi ja samalla uudistaa ulkoasu kokonaan. Ulkoasussa värimaailma muutettiin raikkaammaksi ja hiukan pelkistetymmäksi. Muutimme logoa yksinkertaisemmaksi ja pyrimme tekemään näkymistä selkeän linjakkaita. Mukava oli saada suhteellisen vapaat kädet ulkoasun suunnitteluun.

Tilauspolku muutettiin erilaiseksi erityisesti ajanvarauksen osalta – uusitussa versiossa ajanvaraus hoidetaan tavallaan ehdotusten pohjalta, eikä jäykän kalenterin avulla. Näin joustoa tulee sekä eläinlääkäreille että tilaajille ja lopputuloksena kotikäynnin ajan saa järjesteltyä entistä paremmin.

Uusina ominaisuuksina palveluun tuli mukaan eutanasian lisäksi terveystarkastus ja etäkonsultaatio. Lisäksi nämä konsultaatiot voi tilata akuuttina, jolloin tilaaja ei voi valita eläinlääkäriä itse, sillä akuuttipyynnöstä lähetetään SMS kaikille alueen eläinlääkäreille ja ensimmäisenä ajan hyväksynyt eläinlääkäri hoitaa toimenpiteen.


Kuva: Karttamerkit päivittyvät automaattisesti uusien eläinlääkärien ja tuhkaamojen myötä.

Uudessa versiossa haastavinta oli tietokantamuutokset jo käytössä olevaan palveluun. Kaikki olemassaoleva ja kokoajan muuttuva käytössä oleva tietokanta täytyi saumattomasti saada toimimaan kaikkien uusien muutosten kanssa.

Käytetyt teknologiat

Sitten se nörttiosuus. Toteutuksessa käytimme jälleen meidän suosikkialustaa Djangoa, jossa saa kyllä todella näppärästi rakennettua erilaiset käyttäjätasot oikeuksineen, tietokannan yhdistäminen muuhun kokonaisuuteen on nautittavan helppoa ja admin-näkymä tulee kuin itsestään. Lisäksi kun Djangolle löytyy valtavasti valmiita kirjastoja, joten kaikkea ei tarvitse itse tehdä tyhjästä.

  • BACKEND: Django, Python, PostgreSQL, Ubuntu, NGINX, REST, AJAX, …
  • FRONTEND: Bootstrap3, JavaScript, jQuery, LESS, …
  • MUUT: Google Maps API, Google Distance Matrix API, Paytrail, Twilio, …


Mikäli sinulla on tuoteidea, niin ota rohkeasti meihin yhteyttä. Meillä on ketterä tiimi timantinkovia ammattilaisia ja osaamista toteuttaa laajojakin verkkopalveluita alusta loppuun. Voimme jutella ideastasi, jolloin voin antaa hyviä lisäideoita ja kerron mielelläni mitä ideasi tekninen toteuttaminen vaatisi. Tietysti neuvot ovat ilmaisia, eivätkä sido sinua mihinkään.

Saku
Founder, CEO and SW nerd of Eeku Oy. Yrittäjä, toimitusjohtaja ja koodinörtti @ Eeku Oy.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.